zaterdag 2 september 2017

Auteur Marja Visscher signeert nieuwe roman bij boekhandel Houtman


Zojuist verscheen bij uitgeverij Zomer & Keuning het tweede deel van de trilogie ‘Tussen stad en streek’, getiteld ‘Tot de Maan en weer terug’ geschreven door Marja Visscher. Ook dit deel speelt zich weer, net als het eerste deel ‘Verloren tijd’  afwisselend af in Puttershoek en Dordrecht. Opnieuw zal de auteur bij boekhandel Marjan Houtman in Puttershoek haar nieuwe uitgave signeren. De signeersessie vindt plaats op zaterdag 23 september a.s. vanaf 13.00 uur.

 Het idee voor deze trilogie is ontstaan naar aanleiding van interviews die Marja Visscher afnam bij de inmiddels overleden Maasdammers Nico de Regt. De Maasdamse huisschilder is geboren op de nog steeds bestaande boerderij van Jan de Regt aan het Zandpad, nu Arent van Lierstraat in Puttershoek. Tijdens het interview noteerde zij zijn verhalen over het boerenleven van even voor en rond 1900, zijn diensttijd tijdens de Eerste Wereldoorlog en zijn studie tot huisschilder. De Regt schilderde nog biezen op de rijtuigen en arrensleden, de namen van de winkeliers op de winkelruiten van de winkels in Dordrecht, marmerde in dure huizen de pilasters en maakte van eenvoudige houten toonbanken en etalages dure geverfde eikenhouten interieurs. Hoewel Jan de Regt drie zoons had volgde geen van de zoons hem op. Na de interviews kreeg Marja van Nico toestemming om de uitgewerkte aantekeningen ooit eens te gebruiken voor een roman, waarbij zij de garantie kreeg dat dit een op fictie berust verhaal mocht worden. Niet lang na de interviews stierf Nico de Regt op hoge leeftijd en bijna dertig jaar bleef het toen ontstane manuscript in haar bureaulade liggen. Tot vorig jaar toen deel 1 ‘Verloren tijd’ verscheen van een trilogie die zij op basis van al deze gegevens schreef. Het boek kreeg goede en leuke recensies van de lezers, zeker van de lezers uit Puttershoek, die veel herkenbare zaken uit de omgeving tegenkwamen. Ook het nieuw uitgekomen deel 2 ‘Tot de maan en weer terug’ speelt zich af in Puttershoek en Dordrecht. In dit deel borduurt de schrijfster verder op het verhaal maar, gaat haar fantasie wat meer met haar met haar op de loop. Er worden mooie historische onderwerpen aangesneden zoals de opkomst van de confectie in het naaiatelier in Dordrecht en wordt er raar aangekeken tegen de schildersziekte, omdat niemand daar in die jaren ooit nog van had gehoord. Ook het tragische onderwerp, dat zeker in die jaren speelde waar het doodgeboren kinderen betreft. Ouders die nooit hebben geweten waar het uiteindelijk begraven lag en of dat het wel was begraven, wordt in dit deel 2 deze roman aan de orde gesteld. Tot slot wordt ook het onderwerp biologische landbouw aangesneden dat vervolgens weer de opmaat vormt voor deel 3 ‘Elke dag is anders’. Dit slot deel zal in het voorjaar van 2018 zal verschijnen. De titel voor deel 3 werd min of meer aangedragen door Mees Visser van de biologische boerderij Landzicht in Strijen, war de schrijfster voor informatie was terechtgekomen. Hij haalde het aan als een uitspraak van de knecht. Kortom, ook dit deel zal voor vele inwoners van de Hoeksche Waard en Dordrecht bekend ‘(lees)terrein’ zijn!

De roman ‘Tot de maan en weer terug’, deel 2 van de trilogie ‘Tussen stad en streek’ uitgegeven door Zomer & Keuning is tegen € 16,50  te koop bij iedere boekhandel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten