woensdag 6 juni 2018

Het enige standbeeld waar nooit een discussie over zal plaatsvinden: Frans Naerebout, De Wolkenkijker


Iedereen weet het al zo'n beetje dat 23 juni a.s. mijn historische roman De Wolkenkijker bij boekhandel 't Spui wordt gepresenteerd (14.00 uur) naar aanleiding van het feit dat Frans Naerebout dit jaar in augustus 200 jaar geleden is gestorven. Haha het enige standbeeld van deze Zeeuwse held waar nooit een discussie over zal plaatsvinden!
Het verhaal speelt zich af in de 18de eeuw in Zeeland, te weten Vlissingen, Middelburg en Goes. Ik heb het verhaal gebaseerd op de in Zeeland alom bekende VOC- zeeloods en mensenredder Frans Naerebout. Van hem is veel bekend. Zo staat er een standbeeld van hem op de boulevard van Vlissingen, ligt in de Grote kerk van Goes begraven (graf nog steeds in de kerk te bezoeken), zijn naam komt voor in het Zeeuwse volklied, scholen zijn naar hem genoemd evenals een scoutinggroep. Koning Willem III legt in 1863 bij Koninklijk Besluit vast dat er altijd minstens één vaartuig van het Nederlandse loodswezen de naam ‘Frans Naerebout’ zal dragen. Het museum in Vlissingen heeft in de collectie etsen, zijn medailles en onderscheidingen, maar ook zijn geschilderde portretten. De bekende vroegere kinderboekschrijver Stamperius schreef over zijn heldendaden een spannend kinderboek (1914). Daarnaast is er ook een toneelstuk geschreven en diverse malen opgevoerd. Kortom, een bekende Zeeuw, en Vlissingse volksheld.
Mijn hoofdpersoon geldt echter NIET Frans Naerebout, maar zijn echtgenote Sara Hoevenaar, waarvan de archieven alleen maar prijsgeven dat ze in 1756 te Sluis in Zeeuws-Vlaanderen is geboren, wanneer haar zes kinderen werden geboren en wanneer ze is overleden (1816). Langs de tijdlijn van haar echtgenoot Frans Naerebout heb ik bedacht hoe haar leven er moet hebben uitgezien. Om een voorbeeld te geven wat zij als zijn echtgenote meemaakte: wanneer hij door oorlogshandelingen op zee na het loodsen van een schip niet meer terug kan naar Zeeland en uiteindelijk op Kaap de Goede hoop terecht komt. Uiteraard geen mobieltje om Sara te melden, zet de aardappelen maar laag, want vader komt voorlopig niet thuis. Hoe zag haar leven er uit in het Vlissingen van de 18de eeuw, hoe redderde ze een gezin met zes kinderen van haar zelf en drie van haar overleden schoonzusje Sitje Naerebout? Hoe kwam ze aan een inkomen wanneer haar echtgenoot zijn verre reizen maakte? Kortom, hoe zag haar leven er naast haar bekende man uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten