zondag 7 oktober 2018

Marja Visscher geeft lezing in de Buitensluis Numansdorp


Op uitnodiging van ‘Vrouwen van Nu’ geeft de Klaaswaalse schrijfster Marja Visscher op woensdag 17 oktober a.s. een lezing in de grote zaal van de Buitensluis in Numansdorp. Voor het onderwerp voor deze lezing heeft zij gekozen voor haar zoektocht naar een nieuw onderwerp voor haar literair historische romans waarvoor zij meestal een vrouw kiest, die iets voor Nederland heeft betekend.
Momenteel werkt Visscher voor de bekende uitgeverij Zomer & Keuning, die een speciale serie met literair historische romans is begonnen. Samen met enkele andere bekende auteurs richt zij zich op de periode 1748 tot begin 1900. Haar laatste roman ‘De Wolkenkijker’ speelde zich af in de VOC-tijd. Maar ook het leven van de Nederlandse kunstenaar Jongkind werd in de roman ‘Maannachten’ vanuit het perspectief van zijn vriendin madam Josephine Fesser geschreven. Voor wat de Hoeksche Waard betreft nam zij in de roman ‘Tussen rang en stand’ het Hof van Assendelft, het huidige Museum Hoeksche Waard, tot decor. Het ‘buiten’ van Sara du Faget van Assendelft, terwijl ze de trilogie ‘Verloren tijd’, ‘Tot de maan en weer terug’ en ‘Elke dag is anders’ in Puttershoek en Dordrecht liet afspelen.
Visscher: ‘Ik probeer twee boeken per jaar aan te houden, zodat ik een aantal maanden per boek de tijd heb om gedegen historisch onderzoek te doen. Voor mezelf stel ik daaraan strenge voorwaarden, hoewel het fictie is, probeer ik wel zoveel mogelijk de werkelijke tijdlijn en data van mijn hoofdpersonen aan te houden. Ik doe dit door het maken van een calendarium. Langs dit geheugensteuntje schrijf ik de literair historische roman. Bij mijn uitgever Zomer & Keuning liggen twee manuscripten, die in de loop van volgend jaar en het jaar daarop zullen verschijnen.
Momenteel schrijft Marja Visscher opnieuw aan een trilogie getiteld ‘De Badhoeve’, een landgoed ontstaan in de drooggelegde Haarlemmermeerpolder, waar het latere Badhoevendorp uit is ontstaan. Ook voor dit onderwerp zocht ze weer naar een vrouw die iets in de geschiedenis van Nederland heeft betekend en kwam uit bij de componiste/pianiste Hermina Dijk. Zij trouwde later met de jurist mr. Jacob Amersfoordt, die de modelboerderij naar Engels model op het landgoed bouwde. Twee grote ego’s die de hoofdrol spelen in het eerste deel ‘Lied van wind en water’ dat mei volgend jaar verschijnt.
De literaire avond in de grote zaal van de Buitensluis begint om 20.00 uur. Ook introducees zijn welkom, maar betalen € 2,50. Misschien al wel met de feestdagen in gedachte zal er op de avond een boekenstand aanwezig zijn en is er in de pauze en na afloop gelegenheid om boeken van de schrijfster te kopen en deze te laten signeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten