zondag 27 mei 2018

Schilderij van Greive gebruikt voor omslag 'De Wolkenkijker'

Voor de omslag van De Wolkenkijker werd gebruik gemaakt van een schilderij van Johan Conrad Greive (Amsterdam, 2 april 1837- 14 mei 1891). Greive was een Nederlands kunstschilder, illustrator en graficus. Hij maakte vooral landschappen.

Zoon van een musicus werd zijn tekentalent al snel ontdekt door zijn oom, bij wie hij in de leer ging. Daarnaast kreeg hij lessen in het atelier van Cornelis Springer. Van hem leerde hij ook etsen.

Als kunstschilder werd hij beïnvloed door de Haagse School, terwijl in later jaren door het impressionisme. Dit laatste vooral door zijn aandacht voor de lichtinval.


Volgens tijdgenoten was hij technisch gezien een groot vakman met een bijzonder oog voor detail.
Voor wat mijn boek betreft zou dit zomaar Frans Naerebout kunnen zijn met beneden aan zijn vrouw
Sara met een van zijn kinderen. Hoewel hij veel van zijn onderwerpen in Amsterdam vond, maakte hij ook veel rivier- en zeegezichten.

Greive was lid en ook enkele jaren voorzitter van de kunstenaarsvereniging 'Arti et Amicitiea'. De kunstenaar werd niet oud. Hij overleed in 1891 nog maar 54 jaar oud. Veel Nederlandse musea hebben werk van hem in de collectie, waaronder het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Bekend is dat er in 2013 nog een schilderij van hem werd verkocht bij Christie's voor maar liefst 50.000,- euro. Gek toch hoe zo'n omslag kan passen als een warme jas. Met dank aan Monique Boltje die hiervoor in het archief van het museum aan het spitten is geweest.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten