donderdag 14 februari 2019

Interessante onderwerpen geven een uitdaging

Momenteel heb ik veel werk aan historisch onderzoek. Nog steeds gaat mijn aandacht uit naar de toneelwereld voor het boek 'Op de adem van de tijd'. Verder onderzoek ik de geschiedenis van de Haagse 'Idiotenschool'. Voor uitgeverij 'Historische verhalen'.
Daarnaast, in overleg met uitgever Omniboek, Floor Jonkers, gesproken over het door hen uitgegeven boek 'De zes freules'. Ik kan momenteel niet dieper ingaan op de bedoeling van deze oriëntatie, maar interessant en bijzonder is het wel. Wanneer je 'De zes freules' nog niet hebt gelezen, doe het want het zal je verbazen. De Engelse freules die je hier ziet werden namelijk geboren met een zilveren lepel in de mond. Deze dochters van de steenrijke David Mitford, oftewel Lord Redesdale dansten in satijnen jurken op debutanten bals in het interbellum en waren voorbestemd om een goed huwelijk te sluiten. Maar het liep anders.

Nancy kreeg de interpunctie nooit onder de knie, maar was een rasverteller, haar romans werden bestsellers in de jaren veertig. De blauwogige Pamela werd boerin en waakte moederlijk over haar kuikens. Diana was de begeerlijkste vrouw van haar generatie, maar ze verliet de miljonair Bryan Guinness voor de Britse fascistenleider Oswald Mosley. Unity was een vurig bewonderaar van de nazi's, werd gezelschapsdame van Hitler en schoot zichzelf door het hoofd toen Engeland de oorlog verklaarde aan Duitsland. Jessica was communist, liep weg met volgens gerichten de bastaardzoon van Churchill en vertrok naar Amerika. Alleen Deborah voldeed aan de verwachtingen: ze werd hertogin van Devonshire. Haar enige ondeugd was dat ze van Elvis Presley hield... De schrijfster Laura Thompson beschrift op meeslepende wijze het leven van deze adellijke zussen, die kozen voor de extreme politieke ideologieën van de twintigste eeuw. Een waargebeurd verhaal over een bijzondere familie in een buitengewoon tijdperk, dat leest als een roman.

Daarnaast kocht ik 'Op jacht naar de liefde' van de oudste freule Nancy Mitford. Haar kindertijd in een groot, afgelegen landhuis met vijf zussen en een broer herleeft in 'Op jacht naar de liefde', dat grotendeels autobiografisch is en doet denken aan Cissy van Marxveldt, maar dan pittiger, aan Jane Austen, maar dan venijniger en ze is oneindig veel grappiger.
Verder kocht ik nog wat boeken die de verhalen vertellen van Unity Mitford en haar bijzondere liefde voor de Fuhrer.

Tot slot kreeg ik zojuist te horen dat wethouder Cultuur Marja Ruigrok van de gemeente Haarlemmermeer op 11 mei a.s. het eerste exemplaar van De Badhoeve trilogie in ontvangst zal nemen bij boekhandel Jaspers in Badhoevedorp, waarvoor ik haar bijzonder erkentelijk ben. De Badhoevetrilogie wordt uitgegeven in de Romanserie van Zomer & Keuning.

Kortom, genoeg werk aan de winkel!

1 opmerking:

  1. Wilt u "Op jacht naar de liefde" niet aan mij verkopen? Ben er al een poosje naar op zoek.
    Groet, Kim de Oude

    BeantwoordenVerwijderen