Met veel plezier heb ik meer dan een jaar geschreven aan 'Het meisje uit de Mandenmakerssteeg', voor mij onder de werktitel 'Het Limoenwijf', waarbij de lezer van heel dichtbij het Pachtersoproer van 1748 meemaakt. Een explosie van woede nadat de rijken pachters almaar rijker werden en de hardwerkende arme bevolking steeds armer. Om dit verhaal zo mooi mogelijk te kunnen vertellen, heb ik echt alle personen die daarbij betrokken waren 'uit de kast' gehaald. Een 'voorlezer', Marry Neimeijer, waar ik veel waarde aan hecht en de eerste was die het manuscript van een commentaar voorzag zei me: 'Wanneer je het leest dan loop je er tussen en ben je een van hen. Je voelt de woede, je laat je meeslepen door de volkswoede, schuilt wanneer de opstand gevaarlijke vormen aanneemt en het dreigt dat je onder de voet wordt gelopen.'
Nadat het was geschreven zorgde Z&K vervolgens voor een prachtige omslag. Warm van kleur, tegelijkertijd symbolisch voor de vurigheid waarmee de strijd werd aangegaan en... voor het oog heel aantrekkelijk.
Was dat de reden voor de voortijdige aandacht? Soms heb je geluk, hoef je weinig te doen om een nieuwe uitgave onder de aandacht te brengen. Net nadat alle drukte van de presentatie van het eerste deel van de Badhoeve-trilogie 'Lied van wind en water' achter de rug was, plopte uit het niets vanuit Amsterdam een heuse belangstelling op voor de historische roman 'Het meisje uit de Mandenmakerssteeg' dat eind augustus verschijnt. Uiteraard héél blij mee. Hoewel ik er nog niet te veel over kan zeggen omdat ik door de Hemelvaartdagen pas dinsdag daadwerkelijk contact kan opnemen met de organisatie in Amsterdam, zie ik de promotie van dit boek vol vertrouwen tegemoet. Uiteraard later meer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten